logo


COVID-19

COVID-19

ИНФОРМАЦИЯ ЗА COVID-19

В МБАЛ "Централ Хоспитал" е разкрито отделение с 14 легла за интензивно лечение на остра дихателна недостатъчност и на тежки състояния, причинени от COVID-инфекцията.

На всички останали пациенти, които постъпват в останалите отделения на болницата, се провеждат тестове за откриване на коронавирус.

За тях е задължително да носят предпазни лицеви маски. На входовете на лечебното заведение им се измерва температурата. При влизане в сградите на болницата поставят калцуни на краката си и ползват дезинфектантите за ръце.

Ръководството на МБАЛ "Централ Хоспитал" уведомява своите пациенти, че тук са предприети всички необходими мерки за недопускане на разпространение на COVID-19 в лечебното заведение. Тук се спазват стриктно инструкциите на Националния и Областния щаб за борба с пандемията.

ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19

RT-PCR тест за COVID-19

RT-PCR тестът за COVID-19 е световният стандарт за диагностициране на коронавирус. Изследването се извършва с проба от назофарингеален и орофарингеален секрет (носен и гърлен секрет). Това е молекулярен тест, който използва техника на копиране и репликиране на малки сегменти от ДНК, чрез която може да се направи съпоставка дали в изследвания материал се съдържа определен участък от ДНК на вируса.

БЪРЗ АНТИГЕНЕН ТЕСТ ЗА COVID-19

Бързите антигенни тестове за COVID-19 се извършват от назофарингеален секрет, подобно на PCR-тестовете. Те търсят антигена в протеина в обвивката на вируса. Най-доброто време за тестване е около седмица след евентуален рисков контакт с положителен пациент или през първата седмица от изява на клиничните симптоми.

Бързите антигенни тестове имат чувствителност 93.3% и специфичност 99.4%. С тях е възможно за 15 минути с достатъчна голяма вероятност да се даде информация дали става въпрос за коронавирус.

За разлика от бързите кръвни тестове за антитела, антигенните тестове могат да открият вируса в по-ранна фаза. Чувствителността на положителната проба е 100%, ако тестът се изпълни в период от 0 до 3 дни след появата на симптомите или при подозрения за излагане на риск.