logo


Химиотерапия в Онкоболница Централ Хоспитал

В МБАЛ Централ Онко Хоспитал се прилага лечение на онкологично болни, чрез химиотерапия. Лекарственото лечение на онкологични заболявания (рак) се провежда в болнични условия по клинична пътека, финансирана от Националната здравноосигурителна каса - НЗОК.

Какво е Химиотерапия

Химиотерапия означава лечение на заболяване с химически вещества. В съвременната си употреба, думата се отнася преди всичко за терапия на тумори (ракови болести) с цитотоксични препарати. Това са химически вещества, които потискат механизмите на делене и размножаване на туморните клетки при раковите заболявания. Има и странични ефекти при химиотерапията, но те са преходни и могат да бъдат контролирани със съответни лекарства.

В Република България химиотерапията се провежда в болнични условия по клинична пътека, финансирана от Националната здравноосигурителна каса.

Когато се използва извън контекста на онкологията, понятието химиотерапия може също да се отнася и до антибиотиците.

Освен за терапия на онкологични заболявания, цитостатичните химиотерапевтици се ползват в лечението на автоимунни заболявания като множествена склероза и ревматоиден артрит, и при потискането на отхвърлянето на органи след трансплантация.