logo


Първият център в Пловдив за сърдечни усложнения при онкопациенти е в МБАЛ „Централ Хоспитал“

Първият център в Пловдив за сърдечни усложнения при онкопациенти е в МБАЛ „Централ Хоспитал“
22 Ное 2023
992

Първият център за лечение на онкопациенти с кардиологични усложнения в Пловдив отвори врати в МБАЛ „Централ Хоспитал“. Това стана възможно, след като Отделението по Кардиология бе оборудвано с нов ехограф с висока резолюция и уникални технологии за обработка на сигнала.

Ехографът е единствен по рода си и за момента е най-добрият апарат на водеща марка за ехографи. Притежава иновативен цветен доплер и 4D сонография. Разполага с функции на най-високо ниво в съвременната кардиология - cSound beamforming technology, Stress Echo, HDLive light-simulation in 4D, Triplane for simultaneous 3-plane imaging, Virtual Apex, AFI Automated Function Imaging, 4D Strain cardiac imaging и много други. Благодарение на това разкрива дори най-малките движения и потоци на кръвта в реално време и така дава възможността да оценка на всеки аспект от сърдечната функция.

Той ще позволи прецизна диагностика на болни с онкологични заболявания и съпътстващи сърдечно-съдови проблеми, както и при пациенти в тежко състояние с множество коморбидности. Може да бъдат установени усложнения от химио- и лъчетерапията в ранен етап, което ще позволи започването на своевременно лечение, посочи ръководителят на центъра кардиологът д-р Ангел Пенев.

Лечението на рака може да има отрицателен ефект върху сърдечно-съдовата система. От друга страна, сърдечните заболявания е възможно да ограничат използването на определени онкологични лекарства или да увеличат риска от нежелани ефекти, посочи д-р Анна Карафилоска.

Тя припомни, че през 2022 г. бе публикувано първото ръководство на Европейското дружество по кардиология за поведение при болни с онколочини заболявания. Но в това лечебно заведение винаги медицински онколози и кардиолози са работили в екип за доброто на пациентите, отбеляза д-р Пенев.