logo


Контролът върху кръвното снижава значително риска от инсулт

Д-р Иво Мильотев, началник на Неврология в МБАЛ „Централ Хоспитал“: Контролът върху кръвното снижава значително риска от инсулт
16 Май 2022
1491

Артериалната хипертония е социално-значимо заболяване, чиято честота се увеличава с напредване на възрастта на пациентите. Засяга повече от 60% от лицата на възраст над 60 години. Със застаряването на населението, заседналия начин на живот, затлъстяването - случаите на артериална хипертония в световен мащаб ще продължат се увеличават.

Високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор за възникване на исхемични и хеморагични мозъчни инсулти. Редица проучвания убедително доказват, че контролът на хипертонията води до значимо намаляване инцидентите от инсулти. Нейното ранно откриване и лечение е в основата на първичната профилактика на мозъчно-съдовата болест.

Най-голямото намаление на смъртността от мозъчни инсулти  е регистрирано през 70-те години на миналия век и се свързва с въвеждането на диуретиците за лечение на хипертония, припомни началникът на Отделението по Неврология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив.

Според него хипертонията е не само кардинален рисков фактор за мозъчно-съдовата болест (МСБ), но има значение и за ранната и късна прогноза след възникване на мозъчно-съдовите инциденти. Прогнозата е по-лоша при недобър контрол на кръвното налягане.

Протича без симптоми, затова е важен навременният скрининг за заболяването. Високото кръвно налягане уврежда стените на кръвоносните съдове, както и всички органи в човешкото тяло. Колкото по-високи стойности се достигат и колкото по-дълго време артериалната хипертония не е била добре контролирана, толкова по-тежки увреждания настъпват.

Разпознаването на инсулта може да стане от самия пациент или негови близки. Най-честите признаци, които могат да бъдат съмнителни във висока степен за настъпване на мозъчен инсулт са изкривяване на устата, промяна в говора, изтръпване и/или намаляване на мускулната сила на ръка и крак, двойно виждане, световъртеж и залитане.

Препоръката на лекаря е в този случай веднага да бъде извикан медицински екип, който да оцени, прегледа и транспортира болния до най-близкото болнично заведение, която може да окаже адекватна помощ на пациент с остър мозъчно-съдов инцидент.

На разположение на нашите пациенти е фирмата за медицински транспорт Goldenburg medical service, която обслужват пациентите бързо и има възможност да осигури наблюдение от специалист при превоза до лечебно заведение. Близките на болния е необходимо да позвънят на 032/9112.