logo


В МБАЛ „Централ Хоспитал“ върнаха от оня свят футболиста Коста Босаков след 70 дни лечение от COVID-19

В МБАЛ „Централ Хоспитал“ върнаха от оня свят футболиста Коста Босаков след 70 дни лечение от COVID-19
20 Юли 2021
1093

 Отлично си спомням как и къде се разболях от коронавирус – когато отидох да взема храна за животните. Бях без маска, човекът, от когото купувам, също. Той се изкиха и още като се прибрах, казах на съпругата ми Цвета, че ще се разболея.

Това разказа бившият футболист Коста Босаков след 70-дневна битка със заразата в COVID-отделението за дихателна реанимация в МБАЛ „Централ Хоспитал“. Щастлив е, че благодарение на лекарите остава жив, защото човекът, който го заразява – умира.

От начало започва лечението вкъщи, но болестта не отстъпва и го поваля. Приет е в болницата след положителен PCR тест в добро състояние и с не много висока температура. Основният му проблем е пълен отказ да се храни. Насочен е към Отделението за пациенти със средно тежък COVID, но след като там е прегледан от д-р Васил Ангелов веднага е изпратен в отделението за реанимация.

Състоянието на пловдивчанина се влошава, въпреки грижите на медиците. Получава тежки халюцинации – привиждат му се странни картини и хора, които обикалят наоколо, дори че някой се готви да го убие. Налага се да го интубират, за да го спасят,. Остава на изкуствена вентилация в продължение на 40 дни. Медицинският екип ме връщаше от оня свят 4 пъти, след като изпадах в клинична смърт, споделя Босаков.

След като го стабилизират, медиците му казват: „Бате Коце, ти си герой! Човек с такава воля за живот няма! Ще се справиш!“ И се оказват прави.

Сега Босаков оценява високо психологическата подкрепа, която са му оказали и е признателен за изключителните грижи. Без тях нямаше да оцелея, а най-много кураж, вяра и сила ми даваше началникът на отделението д-р Стефан Василев. Голям специалист и изключителен човек, казва той и още му е трудно до повярва, че се е спасил.

Легендарният спортист, който по принцип е здрав човек за своите 70 г., признава, че когато слушал колко тежка и страшна е тази болест, преди да порази и него, много не хващал вяра. Вече е абсолютно убеден, че носенето на маски е много важно, толкова колкото и имунизацията срещу коронавирус. Хората трябва да се пазят сами, иначе излагат на огромен риск не само себе си, но и близките си.

Коста Босаков е бивш футболист на двата елитни пловдивски отбора - ФК „Ботев“и на ФК „Локомотив“, изиграл е 250 мача в А група и е включен в книгата „Най-добрите спортисти на Пловдив“. За онези години си спомня с умиление, гордост и признателност към своите треньори и педагози - Иван Манолов и Стефан Паунов. Щастлив е, че макар да е играл срещу 120 лв. заплата и 25,50 лв. премия, е бил на един терен с Георги Аспарухов-Гунди, Христо Бонев-Зума, Динко Дерменджиев – Чико, Георги Василев, Видин Апостолов, Георги Попов и още много други, оставили трайна следа в най-популярния спорт.