logo


МБАЛ „Централ Хоспитал“ - един от центровете на Национална кампания „БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“

МБАЛ „Централ Хоспитал“ - един от центровете на Национална кампания „БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“
14 Юни 2021
1329

 Екипът на отделението по Урология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ е едно от местата, в които се провежда Национална кампания "БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“. От 21 до 24 юни 2021 г. ще има безплатен скрининг за пациенти с бъбречно-каменна болест. Прегледите включват и абдоминална ехография, която също не се заплаща, за нея не се изисква направление от специалист.

Кампанията се организира от Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест, а една от целите е да се изгради информираност у пациентите за заболяването, така че те да осъзнаят своята роля в превенцията и лечебно-диагностичния процес, за да могат да се ангажират със специалистите в съвместно вземане на решения, както и да развият умения за собствен контрол върху болестта.

Желаещите да се консултират, могат да го направят през сайта на Сдружението: www.bkb.bg.
Всеки пациент ще получи като подарък новото издание на "Наръчник за пациента с БКБ“.
Стартът на националната кампания "БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“ бе даден на 12 юни (събота) в 10 ч., в Клиниката по нефрология към УМБАЛ "Александровска“ с колективно пиене на вода от пациенти и медици, тъй като редовната консумация снижава риска от образуване на камъни и помага за по-лесното им елиминиране. Тя се провежда в 27 лечебни заведения в 13 града от страната.

У нас половин милион българи страдат от бъбречно-каменната болест. Нездравословният начин на живот с прехранване и прекомерна консумация на сол, с намалена физическа активност и психо-социален стрес, са най-честите причини за уролитиазата и водят до влошено здраве и качество на живот. Същевременно пандемията е причина да се ограничи профилактиката и адекватното проследяване на вече установено бъбречно заболяване, пациентите търсят лечение твърде късно и възможностите за радикално подобряване на състоянието им силно намаляват, коментираха организаторите.