logo


Безплатни прегледи за катаракта в МБАЛ Централ Хоспитал

Безплатни прегледи за катаракта в МБАЛ Централ Хоспитал
30 Сеп 2020
1441

Безплатни очни прегледи за катаракта организира МБАЛ Централ Хоспитал от 5 до 20 октомври 2020 г.

Необходимо е желаещите да се консултират да си запишат предварително час на тел: 0879 097 074. Направления от личните лекари няма да се изискват.

Кампанията е посветена на очното перде, както популярно се нарича заболяването, като едно от най-често срещаните при хора над 40-годишна възраст, посочи началникът на Отделението по очна хирургия и очни болести д-р Димитриос Власиадис.

Заболяването се характеризира със замъгляване на лещата на окото, което води до намаляване на зрението. Възможно е състоянието да засегне едното или двете очи. Обикновено симптомите се развиват бавно и не нарушават зрението в началото. Първоначално замъгляването на зрението, може да засегне само малка част от лещата на окото и пациентът да не е наясно със загубата на зрение. При нарастване на катарактата замъгляването обхваща все по-голяма част от лещата и изкривява светлината, минаваща през нея. Това води до по-забележими симптоми.

Освен намалено и замъглено зрение, при катаракта могат да се наблюдават избледняване на цветовете, светлинни отблясъци, затруднено нощно виждане, отпадане на части от зрителното поле, чувствителност към светлина, двойно виждане в едното око, чести промени в предписанията за очила или контактни лещи. Тези оплаквания могат да причинят затруднения в шофирането, четенето и разпознаването на лица. Катарактата причинява 1/2 от слепотата и 33 % от зрителните увреждания в световен мащаб.