logo


Месец безплатни очни прегледи в МБАЛ Централ Хоспитал

Месец безплатни очни прегледи в МБАЛ Централ Хоспитал
09 Юли 2020
5281

Криви образи, мътнини пред погледа, избледняване на цветовете и влошено зрение наблизо и далеч - това са симптомите на едно от най деструктивните очни заболявания, което най-често се отключва и прогресира след 60-65 години - макулната дегенерация. "В световен мащаб заболяването е третата най-често срещана причина за ослепяване при хората в напреднала възраст", заяви началникът на Отделението по очни болести в МБАЛ Централ Хоспитал д-р Димитриос Власиадис. "При него се уврежда централната част на ретината, като пациентите запазват от части периферното виждане. Съществуват 2 форми на макулна дегенерация - суха и влажна."

Освен напредването на възрастта има и други рискови фактори за развитие на макулна дегенерация: фамилна обремененост, генетични аномалии, тютюнопушене, наднормено тегло, висок прием на наситени мазнини и дефицит на омега-3 мастни киселини в диетата, сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане, прекомерно излагане на очите на слънце. Недостатъчният прием на витамините А, С и Е, и на минерала цинк също има връзка с развитието на тази болест.

Болестите на ретината са водеща причина за загуба на зрение в развития свят. А в по-млада възраст наследствените ретинни дегенерации са причина за прогресивна загуба на зрението. При пациенти около 40-50 годишна възраст може да доведат до практическа слепота.

От често срещаните болести на ретината диабетната ретинопатия е една от сериозните причини за загуба на зрение в трудоспособна възраст.

Диабетния макулен едем е друго заболяване, ангажиращо макулата и застрашаващо зрението. Около 20% от диабетиците са засегнати от него, но голяма част от тях не изследват зрението си. Рискови фактори са продължителността на диабета, възрастта, наличие на хипертония и дислипидемия.

На безплатен скринингов очен преглед могат да разчитат пациентите от 13 юли до 13 август. Прегледите ще се извършват в консултативния кабинет на отделението по очни болести В МБАЛ Централ Хоспитал от 10.00 до 14.00 ч. Записване на телефон 0879 097 074. Направления по НЗОК не се изискват.

Целта на организираните консултации е да провокира пациентите да си обърнат сериозно внимание. Кампанията се провежда традиционно, като на пациентите освен диагностика се осигурява и най-доброто лечение на заболявания на макулата. На всеки записан за преглед ще бъде измерено вътреочното налягане, ще бъде определена рефракцията и при нужда ще бъдат изписaни очила.