logo


Сколиозата често започва с главоболие и затруднено дишане

Сколиозата често започва с главоболие и затруднено дишане
30 Юни 2020
4810

Заради COVID-19, случаите с гръбначни изкривявания се увеличиха, заяви д-р Илияна Матеева от МБАЛ Централ Хоспитал.

Сколиозата, или както е по-известна сред хората като гръбначно изкривяване, бележи бум в последните години. По време на коронакарантината и online обучението, всекидневното стоене пред компютъра с часове увеличиха случаите. При някои от малките ни пациенти се стигна до влошаване на състоянието, защото занемариха гимнастиката, не изпълняваха дори поставените от преподавателите по физическо възпитание задачи, каза началникът на отделението по физиотерапия и рехабилитация в МБАЛ Централ Хоспитал д-р Илияна Матеева.
Погледнато глобално, причините за гръбначните изкривявания се свързват с липсата на витамин D, неправилно хранене, бърз растеж при децата - по 16-17 см за едно лято, наследствени фактори или ненужно тежките раници и техния неправилен избор.

Сколиозата е изкривяване на гръбначния стълб във фронталната равнина. Открита навреме е напълно лечима.

Според д-р Матеева, всеки родител е добре да бъде запознат с това заболяване, тъй като често ние сме тези, на които ни прави впечатление лошата стойка на детето, различна височина на раменете, асиметрия в лопатките, изкривяване на таза, скъсяване на крайник, нарушение в походката. При много деца един от първите симптоми е главоболието, лесната уморяемост и затруднение в дишането.

При съмнение е необходима консултация с ортопед. Правят се рентгенографии и се определя се степента на изкривяването, което според класификацията е:

Първа степен - до 8-10 градуса - много често се касае за лоша стойка.
Втора степен - до 20 градуса - лечението включва масажи, електропроцедури, аналитични упражнения и изправителна гимнастика.
Трета степен - от 20 до 40 градуса - провежда се корсетолечение и кинезитерапия.
Четвърта степен - над 40 градуса - изисква оперативно лечение.

Добрият резултат от терапията се определя от комплексния подход. Той включва и специална диета при децата - балансирано хранене с достатъчно протеини, мазнини и бавни въглехидрати.

Протеините се набавят от боб, грах, телешко, нетлъсти меса. Извара, сирене, яйца и ядки доставят на организма достатъчно калций. Риба и краве масло са важни за набавяне на витамини А, Е и D.

Бавни въглехидрати получаваме от любимите макаронени изделия. Те зареждат организма с достатъчно енергия. Желателно е избягването на тестени, сладки и мазни храни, тъй като водят до затлъстяване, а то пречи на двигателната активност и задълбочава деформацията.

"Целта на специалистите е да информират за нарастващата честота на заболяването, методите на профилактика и различните възможности за лечение", отбеляза д-р Матеева. - "Защото нелекувана сколиозата води до тежки увреждания на гръбначния стълб, нарушение на дишането, притискане на органи, болки в кръста и в тазобедрените стави, нарушение на походката. На всяко дете с поставена диагноза е важно да се обясни необходимостта от ежедневна двигателна активност."

Родителите и децата, които се нуждаят от повече информация, да се свържат с д-р Матеева 
на тел: 087 835 9533