logo


COVID-19 застрашава живота на онкоболните по-малко от спряната химиотерапия

COVID-19 застрашава живота на онкоболните по-малко от спряната химиотерапия
06 Апр 2020
1713

Пандемията от COVID-19, извънредното положение и въведената карантина у нас, породиха много въпроси за цялото общество, както и за хората с диагностицирани онкологични заболявания. Те, както и вече преживелите заболяването, особено тези с компрометирана имунна система, се тревожат от потенциалното въздействие на коронавирус (COVID 19) върху тяхното здраве. По тази причина, болните трябва да разговарят по най-бързия начин със своите онколози и здравни екипи, за да обсъдят възможностите да се предпазят от заразяване. Това заяви началникът на отделението по Медицинска онкология в МБАЛ Централ Хоспитал в Пловдив д-р Румяна Илиева.

Вирусните инфекции са много опасни за всички, включително и за болните от рак. При повечето хора, заразени с вируса COVID-19, инфекцията протича безсимптомно или в лека форма. Групите, свързани с повишен риск от развитие на тежко протичащи усложнения като пневмония, дихателна недостатъчност или смърт, са:
- хората на възраст над 60 години, пациенти с придружаващи заболявания - хипертония, диабет, сърдечно-съдови, хронични респираторни и онкологични, сред които най-опасен е ракът на белия дроб.

Д-р Илиева припомни, че химиотерапията с цитостатици цели да попречи на раковите клетки да се размножават, но тя засяга и здрави тъкани, поради което в много случаи се отразява негативно върху човешкия имунитет. Известно е, че онкоболните, които провеждат химиотерапия, имат в различна степен понижен имунитет. Конвенционалната терапия е водеща причина за имуносупресия.

Организмът става по-податлив на инфекции, а при възрастни онкоболни, коморбидни (б.а. - с придружаващи заболявания) и с влошен нутритивен статус, инфекцията с COVID-19 може да протече по-тежко, с усложнения.

Пациентите с онкологични заболявания са специфична група, която обаче по никакъв начин не може да прекъсне своето лечение в състояние на пандемия. За тях е малко вероятно е да се разболеят от COVID-19, но ако лечението се прекъсне или отложи, вероятността ракът да прогресира е голяма.

Затова цялостният подход при лечението на тези пациенти трябва да бъде оптимизиран с цел да се намали рискът от инфекция. Препоръчва се през цялото време на терапия онкоболният да бъде с предпазна маска, да контактува от разстояние с околните, да няма придружители с него, да спазва стриктно лична хигиена, да дезинфекцира облеклото и принадлежностите, с които е бил в болницата, максимално да ограничи контакти с други хора извън лечебното заведение.

Ако се появят симптоми, наподобяващи вирусна инфекция - незабавно да уведоми личният си лекар, а при доказване на заболяване, да телефонира в онкологичната болница.

"Към момента няма пациенти на Централ Хоспитал, прекратили лечението си поради пандемията", увери д-р Илиева - "При обявяване на извънредното положение, голяма част от тях веднага ни потърсиха за консултация - искаха да знаят какво трябва да е поведението им вкъщи, навън и в болницата. С колегите от екипа дадохме своите препоръки. Преди да започнем лечение, ги консултираме и проверяваме за повишена температура, кашлица, контакт с болни или завърнали се от чужбина. На тяхно разположение сме и независимо какъв въпрос имат, моята молба към тя е да ни търсят и да разговарят с нас. Пожелавам на всички да бъдат здрави и да си останат вкъщи, ако не е наложително пътуване!"