logo


Баба Анка получи Коледен подарък от очните лекари в МБАЛ Централ Хоспитал

Баба Анка получи Коледен подарък от очните лекари в МБАЛ Централ Хоспитал
11 Дек 2019
1417

Екипът на Очно отделение в МБАЛ Централ Хоспитал подари безплатна операция на 80-годишната Анка от Белово.

"Пациентката страда от катаракта, както е по-известна старческо перде, и от диабетна ретинопатия, зрението на двете й очи е силно намалено и почти нищо не вижда", посочи началникът д-р Димитриос Власиадис. Медиците предлагат да я оперират и да й имплантират вътреочна леща, но жената отказва, защото не разполага с необходимите средства.

Проблемът се разрешава със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите и днес бе направена благотворителната операция.

Традиция е за всяка Коледа екипът на Очно отделение да прави хуманни жестове и да помага на хора в затруднено материално положение, на които присажда изкуствени лещи. "Този път зарадвахме 80-годишната жена навръх имения й ден - на Света Ана", отбеляза д-р Власиадис.

"За съжаление броят на пенсионерите, които изпитват затруднения да заплатят импланти, да се оперират, след което да започнат да виждат по-добре, никак не е малък у нас, каза той. - По тази причина, при възможност, ние съдействаме на социално слабите пациенти, ако са потърсили помощ. Проблемът е, че голяма част от тях знаят, че интервенцията е непосилна във финансов план за тях и дори не ходят на преглед."

Водещият специалист припомни, че катарактата е сред водещите причини за слепота в световен мащаб. От нея са засегнати близо 100 000 души у нас.