logo


Какво е целиакия (цьолиакия)?

Какво е целиакия (цьолиакия)?
03 Дек 2013
100639

Целиакията е заболяване на автоимунната система, което означава, че имунната система напада собствените клетки на тялото.

 

Целиакията е причинена от протеина (глутена), който се намира в житото, ръжта, ечемика и понякога овесените ядки. Ето защо е много важно да се спазва безглутенова диета. Това означава живот без обикновен хляб, торти, пица. За много хора това е трудно начало, те правят и много грешки, но ако не се придържат към строга безглутенова диета, следват по-сериозни здравословни проблеми, обикновено в началото на 40те години на индивида, когато проблемите, възникнали от употребяването на глутенови продукти, стане очевидно.

Глутенът уврежда ганглиите или малките власинки, които образуват абсорбиращата част на тънкото черво. Когато те се повредят, те загиват и вътрешната стена на чревния тракт става много гладка. Това намалява повърхността на тънкото черво и следователно и времето, за което се абсорбират веществата. Връхчетата на ганглиите освен това обработват млечния протеин лактоза. Много страдащи от целиакия имат нетърпимост към лактоза, докато ганглиите израснат отново при безглутенова диета. Това означава, че повечето страдащи от целиакия страдат от недохранване и анемия, дори когато са с наднормено тегло или изглеждат здрави. Анемията е един от симптомите за присъствието на целиакия.

Симптомите също могат да бъдат: влошено общо здраве и чувство на умора, разстройство, мазни изпражнения, афти, неспособност за концентрация, чести промени в настроението, стерилитет, дерматит херпетиформис, остеопороза,... списъкът няма край.

Свързани с целиакията състояния са дерматологични, хематологични, мускуло-скелетни, мукозални, бъбречна недостатъчност, зъбни, психилогични и неврологични заболявания. Страдащите от целиакия са 95% генетически предразположени и по този начин заболяването често се свързва със болести на автоимунната система, като диабет тип 1 и болест на щитовидната жлеза. При пациенти, които не се лекуват, рискът от остеопороза и рак на гърлото, хранопровода, стомаха и дебелото черво е голям. Ето защо, дори и хора, при които няма симптоми на целиакия, но са диагностицирани като страдащи от целиакия, трябва да спазват стриктно безглутенова диета на хранене през целия си живот. Понякога това се оказва по-трудно, тъй като асимптоматичните болни от целиакия нямат стимул, който да ги кара да се придържат към безглутенова диета.

Диагнозата се прави чрез вземане на кръвна проба за антитела, наречени антигландини и антиендомицини. Те се намират в кръвта на хора, страдащи от целиакия. Най-често срещаната грешка в Европа е, че лекарите съветват пациентите си да започнат безглутенова диета на хранене преди да бъдат изследвани. Това е много неправилно. Антителата ще изчезнат бързо и по този начин болният няма да бъде диагностициран като страдащ от целиакия или ще му се постави грешна диагноза, като например лениви черва.

Ако кръвната проба даде положителен резултат за антитела, тогава обикновено се извършва ендоскопия на тънкото черво и биопсия на 2 или 3 места, като резултатите се изследват под микроскоп за увреждания на ганглиите на чревния тракт.

Ако се започне безглутенова диета твърде рано, ганглиите ще са заздравяли (понякога това става в рамките на само 5 седмици), резултатите ще покажат неверни данни за добро здраве. Много е важно изследваният пациент да се придържа към диета със глутен, докато траят всички диагностични процедури.

  • Лечение

За целиакията няма изобретено лекарство. Само строга безглутенова диета за цял живот може да осигури нормален начин на живот, ако уврежданията не са твърде напреднали.

Вторично лечение следва проверка за анемия, плътност на костите (декса скан), както и спазване на диета на хранене(с още една кръвна проба за антиендомисии) е от значение за общото добро здраве на диагностицирания болен от целиакия. За съжаление това е много рядка практика в Европа. Кръвните роднини на страдащ от целиакия също трябва да се подложат на изследвания за целиакия (вероятността те също да страдат от целиакия е 1 на 10) и то докато се хранят с продукти, съдържащи глутен.

Страдащите от целиакия трябва да бъдат подложени на още една биоскопия, за да се установи дали състоянието на ганглиите на чревния тракт се е подобрило след 6 месечна или по-продължителна безглутенова диета (при хранене с безглутенови продукти на ганглиите на чревния тракт им трябва до 2 години, за да се възстановят). Тази биоскопия потвърждава диагнозата, поставена на пациента.

 

(здравница)