logo


50 000 българи годишно са покосени от исхемичен инсулт

25 Апр 2018

Д-р Илияна Матеева: Физиотерапията дава шанс за по-добро качество на живот за пациентите, поразени от исхемичен инсулт. 

Всяка година у нас над 50 хиляди души получават исхемичен мозъчен инсулт. България е на едно от първите места по смъртност в тази диагноза, засегнати са все повече хора на възраст 20-65 години. При бърза реакция и със съвременните методи за лечение преживяемостта след инсулт напоследък е по-висока. Заболяването обаче често оставя болните с тежки парализи, понякога приковани на легло до края на дните си.

Причините за огромния брой българи, поразени от т. нар. мозъчен удар са в ниската здравна култура. Изследване на университета в Маастрихт, Холандия, постави страната ни на едно от водещите места по този показател, 75 % от запитаните не знаят какво е правилно хранене, не са наясно къде да потърсят медицинска помощ. Другите причини са в нелекувана артериална хипертония, диабет, сърдечносъдови заболявания, наднормено тегло, стрес и - не на последно място - прекомерна употреба на алкохол и цигари.

Съвременната терапия на този тип инсулти е извършване на тромболиза до четвъртия час от началото на инцидента, което дава възможност за успешно лечение.

След острия период е изключително важно навреме да започне рехабилитацията, казва д-р Илияна Матеева, началник на отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Някои от пораженията са непоправими, но за много от смутените функции възстановяването е възможно. Затова при всеки пациент се подхожда строго индивидуално - в зависимост от възраст, тежест на инсулта, придружаващи заболявания и други фактори. Изработва се кинезитерапевтична програма. В ранния стадий лечение - с положение при леглото на болния, което се прави с цел профилактика на контрактури на мускулите и декубитуси /рани от залежаването/. Упражненията са пасивни - за запазване функционалната годност на ставния апарат с цел подобряване на трофиката /храненето на клетките/.

Задължително се изпълняват специални дихателни техники с цел профилактика на пневмонията като усложнение. Тренира се равновесието на болния от седящо и изправено положение. След това се преминава към подобряване на координацията с цел да се усвоят по-сложни двигателни умения и да се обучи пациентът в ходене с помощно средство най-напред, а после и в дейности от ежедневието - тоалет, хранене и други.

И тъй като крайната цел е максималното възстановяване и ресоциализация на болния, от огромно значение е подобряване на психоемоционалния тонус, което е изключително важно за постигане на успех от терапията.

В този процес участват различни специалисти - реаниматори, невролози, физиотерапевти, кинезитерапевти, кардиолози.

Навременно започнатата рехабилитация предотвратява тежката инвалидизация, а в много случаи дава възможност на човек максимално да се възстанови, да не ползва придружител и дори в някои случаи да работи.

Нашето отделение е оборудвано с висококачествена апаратура на водещи американски и европейски фирми, на разположение на пациентите са лекари физиотерапевти с дългогодишен опит и екип от отлични кинезитерапевти.

Работи се с НЗОК и срещу заплащане, с което се дава възможност за провеждане на курсове колкото пъти в годината е необходимо, в зависимост от състоянието на пациента, заяви д-р Матеева.

Рехабилитацията се провежда паралелно с профилактиката на рисковите фактори, причинили инсулта - артериална хипертония, захарен диабет, хиперлипидемия и други заболявания, за която болницата предоставя отлични възможности, посочи тя.