logo


Наплив от пациенти да се проверят за очно перде

18 Сеп 2017

Повече от 60 души на възраст от 50 до 75 години се прегледаха безплатно за катаракта в очно отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив на 15, 16 и 17 септември.

Пациентите се оплакват от намалено и замъглено зрение, чести промени на диоптрите на очилата, избледняване на цветовете, способност изведнъж да се чете без очила, като преди това са били необходими, посочи симптомите, д-р Димитриос Власиадис, началник на отделението, който лично проведе консултациите. Част от пациентите имаха операция на едното око и дойдоха, за да си направят и на другото, за да подобрят зрението си, обясни той. 

Офталмологът припомни, че заболяването се развива бавно и безболезнено. Причини за появата са възрастта, предишна операция на окото, бъбречна недостатъчност, диабет и други системни заболявания, приемането на лекарства и най-често на кортикостероиди за дълъг период. Сред рисковите фактори са травмите на очите, стресът, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, вредните външни въздействия като лъчения и химически вещества.

Ранното диагностициране на вътрешното перде може да осигури безопасно решение. Оперативното лечение остава единственият начин за решаване на проблема и затова операцията на катаракта е най-честата в света. Всяка година в световен мащаб се извършват хиляди интервенции.

„Интересът към консултациите беше огромен и за съжаление не всички, които имаха нужда, получиха час за посещение при нас. Затова с д-р Невен Енчев решихме кампания безплатни прегледи да се проведе отново на 20, 21 и 22 октомври. Хората могат да си запишат час на тел: 0879/097-074“, заяви д-р Власиадис.