logo


Пациенти искат справедливо финансиране за лечение на онкоболните

14 Авг 2017

Диагнозата рак за първи път чух преди 5 години, туморът беше на яйчниците. Оперираха ме в гинекологично отделение на държавна болница в Пловдив. След това болестта отново се прояви – този път с образувание на дебелото черво, а накрая на черния дроб.
Знае се, че заболяването е коварно – появява се на различни места. И за да оцелее човек, трябва да има силен дух, но и голяма подкрепа от близките, но най-вече от лекарите. Това сподели 72-годишната Илияна Митева от Девин.

Тя е пациент на отделението по онкология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив, защото точно тук намира добро отношение. Възхитена съм от завеждащата д-р Румяна Илиева – колкото и да е натоварена, тя винаги намира време да отговори на нашите въпроси, казва пациентката. И отбелязва, че онкоболните винаги имат за какво да попитат – тук им се появил оток, там – сини петна и какво ли още не.
Митева казва, че именно грижите и вниманието към тежко болните привличат пациенти в МБАЛ „Централ Хоспитал“ от цяла България. Сестрите постоянно надничат в стаята и питат пациентите как са, имат ли нужда от помощ. Идва и психоложка, която разговаря с тях и с близките – учи ги как заедно да преодоляват кризите и трудностите, които води заболяването. Тук целият персонал е специално подготвен и умее да обслужва болни, защото и санитарките са много внимателни.
Жената държи да се лекува в България, а не в Турция. За това свое решение има подкрепата на семейството си. Много хора продадоха имотите си, за да платят скъпото лечение там и пак не видяха полза и дори погребаха много по-млади от мен, отбелязва Илияна.
Убедена е, че нашата държава трябва да заделя повече средства за нуждите на онкоболните, а наличния финансов ресурс да разпределя правилно. По нейни наблюдения се харчат много пари за изследвания – болните влизат по клинична пътека в болница, лежат 3 дни, а самото изследване трае 2 часа. В същото време средствата за лекарства са ограничени. „Предписват не което трябва лекарство, а което има, казва Митева. - Защо от НЗОК не подберат добрите болници, в които ходят много пациенти, като тази, и не осигурят приоритетно средства за тях?“ И тъй като много пъти е защитавала правата на онкоболните пред здравните власти, сега е готова да го направи отново.
Нашите пациенти, които се лекуват от години при нас, имат доста задълбочен поглед върху състоянието на здравната система и често са наясно как могат да се решат част от проблемите, коментира началникът на отделението по медицинска онкология д-р Румяна Илиева. На някои от въпросите отговор търсят и специалистите в сферата. За да намерят решения, те са създали СМО – Сдружение на медицинските онколози. Идеята ни е да осигурим обществена и професионална подкрепа за развитие на медицинската онкология и здравеопазването, както и да популяризираме особеностите на онкологичните заболявания, начините на лечение и на средствата за преодоляване на неблагоприятните последици, посочи д-р Илиева, един от лекарите учредители на организацията. И не на последно място – да взаимодействаме с всички отговорни институции с цел изготвяне на експертни предложения и становища за промяна на нормативната база.