logo


Метеоризъм

Газове в червата
17 Мар 2015
35955

Метеоризмът представлява състояние на прекалено голямо количество газове в стомаха или червата. Сам по себе си меторизмът не е животозастрашаващ, но причинява значителен дискомфорт и може да доведе до социален срам.

Обикновено повишеното количество на газове се свързва с начина на хранене на индивидът, вида на храната, стресови ситуации, индивидуална чувствителност, но в някои случаи е симптом на здравословен проблем. Газовете в гастроинтестиналният тракт са с два произхода – екзогенни /погълнат въздух/ и ендогенни /образувани вътре в храносмилателния тракт/. Химичният състав на газовете включва азот и кислород, въглероден диоксид и метан.

Поглъщането на въздух е сериозен източник на метеоризъм. Без да осъзнава човек поглъща въздух при хранене и пиене. Най-често това се получава вследствие на бързото хранене, бързо пиене на течности, прием на течности по време на хранене, смучене на бонбони и дъвчене на дъвки. Прекалено много въздух може да се погълне и по време на стресови ситуации, по време на които дишането е силно ускорено.

Някои заболявания също могат да предизвикат метеоризъм. Това са синдром на раздразнените черва, свръхчувствителност към глутен, запушването на чревния тракт, хроничен запек.

Видове метеоризъм

Според причините за възникването му се разграничават шест типа метеоризъм:

  • Храносмилателен метеоризъм – най-често се проявява след консумацията на някои храни. Това могат да бъдат продуктите, богати на поли и олигозахариди – картофи, зеле, боб, черен хляб. Лактозната непоносимост също може да причини метеоризъм.
  • Механичен метеоризъм – появява се, когато са налице механични прегради, които затрудняват движението на храната. Тези прегради могат да бъдат прекалено големи стеснения на червата или темори.
  • Динамичен метеоризъм – възниква в резултат от някакви нарушения в стомашно-чревния тракт, при токсични процеси върху гладката мускулатура на червата или при появата на инфекции и възпалителни процеси.
  • Циркулаторен метеоризъм – този вид метеоризъм е причинен от нарушения в кръвообращението /запушване на някои от кръвоносните съдове или разширени вени в червата/.
  • Психогенен метереоризъм – причинява се от различни психични и емоционални проблеми, наличието на продължителни стресови ситуации.

Метеоризъм, който е причинен от нарушения в етапите на храносмилателните процеси, недостиг на храносмилателни ензими, нарушения в дисбактериозата или абсорбцията.

Симптоми при метеоризъм

Най-характерната проява на метеоризмът е подуване на стомаха, което е съчетано с увеличено отделяне на газове. В някои случаи се наблюдава болка, диария и запек, къркорене на червата. Газовете могат да бъдат отделени не само през ректума, но и през устата. Когато метеоризмът е съпроводен с прекалено силни болки, диария с кръв или слуз, гадене, повръщане и температура, болният трябва да потърси незабавно лекар.

Диагностициране на метеоризъм

Метеоризмът е проблем, който може да се познае от всеки човек. Когато газовете са проблем, който причинява сериозен дискомфорт, посещението при лекар е препоръчително. Специалистът ще препоръча анализиране на хранителните навици. Изключването на храните, които будят съмнение може да реши проблемът с метеоризма. В някои случаи се анализира химичния състав на издишвания въздух след приема на определена храна. Така се определят нивата на метана и водорода, които се повишават при наличието на някои бактерии. В по-редки случаи се анализира и отделеният през ректума газ, което помага за установяването на източника.

Лечение на метеоризъм

На първо място се препоръчва ограничаването на всички храни, които причиняват повишено съдържание на газове. Когато е налице глутенова непоносимост, решението е доживотна диета без глутена. Ако става въпрос за лактозна непоносимост, трябва да се преустанови приемът на млечни продукти. Човекът трябва да се храни бавно и умерено, без да бърза и да приема течности по време на хранене. Ако ограничаването на газообразуващите храни не даде резултат може да се назначи прием на медикаменти. По преценка на лекарят се предписва симетикон; ензими, които помагат за разграждането на хранителните вещества. Активен въглен е много полезен при премахването на газовете в дебелото черво.

Хранене при метеоризъм

Храните, които причиняват метеоризъм са богати на поли и олигозахариди. На първо място това са бобовите култури – леща, грах, фасул. Следват картофите, лук, репички и ряпа, зеле, марули, броколи и карфиол.
Плодовете, които повишават газовете са ябълки и праскови, банани и сливи. Овес, царевица и пшеница, мая в хляба и увеличават опасността от метеоризъм. Мазните храни, тлъстите меса, пържени продукти и сосове също не се препоръчват. От напитките, газираните продукти, вино и бира подуват стомаха. Плодове трябва да се консумират два часа преди или след хранене, защото в противен случай помагат за увеличаването на газовете. Всеки човек, който страда от метеоризъм трябва да установи кои храни не влияят добре на стомашно-чревния тракт и да ги ограничат. Полезните подправки, които намаляват метеоризма са чубрица, копър, кориандър и кимион.