Начало / Отделения / Неврология / Център за МС
Уголемяване размера на текста  Намаляне размера на текста  Стандартен размер на текста
Център за МС
Център за МС

Център за множествена склероза

Към отделението по неврология на МБАЛ Централ Хоспитал открихме Център за диагностика и лечение на множествена склероза. Всички страдащи от това прогресиращо хронично заболяване ще могат да се възползват по-лесно, защото е едва втори център за цялата Южна България.

Всички пациенти ще могат да се лекуват и да имат достъп до терапия, която се реимбурсира на 100% от здравната каса (НЗОК)!


За връзка с Отделение по Неврология: тел. 0879 444 779

Болница Централ Хоспитал има необходимия подготвен медицински екип, който познава и може да лекува МС (множествена склероза), разполага и с добра диагностична апаратура, а от огромно значение е наличието на ядрено-магнитен резонанс, който е основно средство за диагностиката и за проследяване на болестта. Част от екипа е утвърденият невролог доц. д-р Георги Гозманов.

Множествената склероза е относително разпространено заболяване и макар да не е от най-масовите (боледуват от 2 до 150 болни на 100 000 души), по-неприятното е, че засяга и инвалидизира млади хора - най-често между 20 и 40 г. Засяга повече жените и има прогресиращ ход. Важно е да бъде открито навреме, тъй като терапията намалява негативните последици значително и позволява за дълъг период от време на болните да запазят своята работоспособност и да изпълняват всекидневните си ангажименти.

Симптомите на множествена склероза могат да бъдат различни, но при слабост в краката, пристъпи на нарушена координация, която не отзвучава при стандартно лечение, трябва да се потърси консултация с невролог, който ще насочи болния към Център за МС.