Начало / Новини, Статии и Здравна информация / Рестарт на Очно отделение в МБАЛ Централ ...
Уголемяване размера на текста  Намаляне размера на текста  Стандартен размер на текста
Новини, Статии и Здравна информация

Рестарт на Очно отделение в МБАЛ Централ Хоспитал

Очното отделение на МБАЛ Централ Хоспитал в Пловдив смени изцяло своя облик и подход към пациентите. Отделението има нов завеждащ многообещаващ специалист офталмохирург, който въвежда тук световните научни новости веднага след конгресите на офталмологичната общност. Това е д-р Димитриос Власиадис, който е познат на пациентите и от УМБАЛ Св. Георги, където е специализирал и работил. Практикувал е като офталмолог в чужбина, редовно участва в научни форуми в Европа и света.

"Това, което съм видял извън пределите на България, а смятам и за свое намерение, е да направим достъпа до качествено лечение на очните заболявания максимално лесен за нашите пациенти. Да се отворим към тях, да отговаряме на всички въпроси, да ги улесним при избора. Вече виждаме и първите резултати от новите методи за лечение на катаракта – перде на окото. Пациентите ни се радват на добро зрение още същия ден", обяснява д-р Власиадис. Катаракта – очното перде, вече се премахва за минути, като не е необходим престой в болница. Това е възможно благодарение на модерното медицинско оборудване, с което разполага болницата. Апаратът е американски и един от малкото в страната.

Прегледите за глаукома, които стартирахме в отделението на 13 март, ще продължат и през първата седмица на април, макар че трябваше да приключат в края на този месец, интересът на пациентите е огромен, посочи завеждащият.

Идея на д-р Власиадис е отделението да провежда безплатни скрининги, беседи за пациенти, кампании за пациентска информираност и дори изнесени прегледи в други населени места в региона. "В много малки градове и села хората не са виждали офталмолог от години. Затова с колегите планираме да направим график за по-сещение в тези населени места. Разбира се, местните общности също могат да ни търсят за съдействие", обясни д-р Власиадис.

Очното отделение на МБАЛ Централ Хоспитал планира да развива и сериозна научна дейност под ръководството на доц. Марин Атанасов - един от най-известните специалисти по офталмология в страната. Доц. Атанасов вече е привлечен като методичен ръководител и е постоянна част от лекарския консилиум. В момента офталмолозите в Централ Хоспитал работят над нов метод за лечение на глаукома. Съвсем скоро постиженията им в тази сфера ще бъдат обект на научни публикации.